Hasselbackspotatis är ugnsbakade potatisar med smör som nästan skivats igenom, men som ändå sitter ihop nedtill. Potatisen är penslad med smör och på slutet av stekningen läggs ströbröd och riven ost ovanpå. Välj potatis av fast sort som har samma storlek så blir de klara samtidigt. Kolla med en provsticka så potatisen är mjuk och klar innan du serverar den. En riktig klassiker som är döpt efter Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.
Ingredienser (4 portioner)
- 8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar av fast sort
- ca 2-3 msk smör (ca 25-40 g)
- ½ tsk salt
- ½ dl ströbröd
- Riven ost (typ Präst eller Västerbotten)
Gör så här
1. Skala potatisen. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.
2. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen i en träslev så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.
4. Bred på smör på varje potatis.
5. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225° i 25 minuter
6. Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna. Strö på salt och ströbröd.
7. Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka. Släng på lite smakrik ost på slutet så får du lite mer smak!
Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på ugnen, potatisarnas storlek och sort.
Lämna ett svar