Grillade vitlök-, chili- och sambalmarinerade scampispett som serveras med en feta- och tomatbulgur och aioli! Scampi är oerhört enkelt att tillaga, dessutom är det både gott och nyttigt. Tyvärr har det under senare år visat sig att scampiodlingar inte är bra för vår miljö. Vill man vara helt säker på att bidra till ett hållbart fiske ska man välja MSC eller KRAV-märka skaldjur.
Ingredienser (4 portioner)
- 70-80 st stora kokta vannameiräkor utan skal (två påsar frysta brukar vara lagom)
- 12 st grillspett (om träspett, lägg i blöt en timme innan grill)
- bulgur för 4 portioner
- fetaost (1 förpackning)
- 10-12 cocktailtomater
- aioli
- baguette
Marinad
- 1 dl matolja
- 2 msk limesaft
- 1 msk sambal oelek
- ½ röd chili
- 3-4 vitlöksklyftor
- salt och peppar
- ev. sweet chilisås
Gör så här
- Tina räkorna i rumstemperatur.
- Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite sweet chili sås.
- Ta bort räkstjärtarnas skal. Blanda räkorna i marinaden och ställ i kylen.
- Koka bulgur enligt förpackningen. Låt svalna något och blanda i fetaostbitar och halverade cocktailtomater.
- Trä upp 7-8 räkor på varje spett. Spara resterande marinad.
- Förvara spetten i rumstemperatur ca 30 minuter innan du grillar, grilla inte kalla spett direkt från kylen. Grilla spetten på hög direkt värme ca 2 minuter på varje sida. Pensla med överbliven marinad.
Servera med bulgurblandningen, aioli och baguette.
Lämna ett svar