Grilla den perfekta hamburgaren på nötfärs! Lagom tjock och saftig…med massor av goda tillbehör! Att grilla hamburgare är ett stensäkert sommartecken, och visst är det något särskilt att sätta tänderna i en egengrillad hamburgare. Tänk bara på att vara noga med färsen och tänka på detaljerna. En klassisk hamburgare ska endast innehålla nymald nötfärs, salt och nymald svartpeppar.
Om du inte maler din egen färs, se till att du väljer en färs med en fetthalt på minst 10% fett, gärna 15%. Många blandar i allt möjligt i färsen – ägg, ströbröd, lök – men är färsen av tillräckligt bra kvalitet finns ingen anledning. Satsa på smaksättande tillbehör till hamburgaren.
Ingredienser (8-9 hamburgare)
- Hamburgare
- 1125 g nötfärs (9 st hamburgare á 125 g)
- salt
- svartpeppar
- olja (för att pensla burgarna om du grillar dom)
Hamburgerdressing
- ½ dl creme fraiche
- 1 dl majonnäs (gärna Hellmans)
- ½ dl bostongurka
- ½ dl chilisås
- salt och svartpeppar
Tips på tillbehör
- Sås eller dressing (testa gärna Big Mac-dressing)
- Friterad sötpotatis, fries eller friterade potatisklyftor
- Inlagd gurka, söt eller salt
- Dijonsenap – en tunn strykning av dijonsenap eller på ett salladsblad eller brödet ger en rejäl kick till burgaren
- Coleslaw
- Lökringar
- Skivad rå gul lök eller rödlök
- Rostad lök
- Jalapeño
- Stekt eller grillad halloumi – bryter av konsistensen och ger lite skön sälta
- Isbergssallad – ett måste på burgaren
- Tomatskivor
- Bacon
- Ost (lägg på osten på slutet när du grillar så blir den härlig smält)
- Ketchup och senap
Gör så här
- Blanda ingredienserna till dressingen, ställ kallt.
- Lägg färsen i en stor bunke.
- Tillsätt svartpeppar (vänta med saltet). Blanda försiktigt ihop smeten med händerna. Tryck eller pressa inte, låt färsen bara blandas lugnt och fint.
- Dela upp färsen i 9 bitar. Använd en hushållsvåg och väg varje bit till 125 gram. Det är mycket lättare med grill/stektid om burgarna är lika stora.
- Forma varje bit till hamburgare. Se till att händerna är lite blöta och tryck inte ihop burgarna för hårt. Jag använder en rund stansform som är 10 cm i diameter. Tryck ut burgarna försiktigt mot kanten så dom blir runda och fina. Gör dem tunnare i mitten genom att trycka ned tummen. Då reser sig inte hamburgaren lika mycket under tillagningen. Låt burgarna vila på ett fat i kylen i ca en timme. Kan även förberedas dagen innan. Lägg smörpapper eller bakplåtspapper mellan.
- Ta ur de kylda burgarna 30 minuter innan grillning så de inte läggs kalla på gallret. Salta dock inte förrän precis innan tillagning, annars kan burgarna vattnas ur.
- Rengör grillgallret och pensla det med lite matolja så fastnar inte burgarna lika lätt. En burgare av 100 % nötfärs ska inte överstekas, då blir den torr och trist. Burgarna är ömtåliga, så flytta inte runt dem mer än nödvändigt. Grilltiden för 1 cm tjocka hamburgare är 2-3 minuter på varje sida. Använder du egenmald eller nymald färs, kan burgarna med fördel vara lite rosa i mitten. Pressa inte hamburgaren med stekspaden under grilltiden, då pressas köttsaften ut. För att få ett aptitligt rutmönster på hamburgaren lägger du på burgaren på grillen, och roterar den ett kvarts varv efter halva grilltiden. Gör samma sak på andra sidan.
Servera med sköna tillbehör!
Lämna ett svar