Friterad sötpotatis med en välsmakande vitlöksdipp, passar som festligt snack med dip eller som tillbehör till det mesta!
Ingredienser (4 portioner)
- 3 sötpotatisar, oskalade ca 700 gram
- 2 liter frityrolja eller solrosolja eller majsolja
- 1 krm salt eller ½ tsk flingsalt
- ½ krm svartpeppar (valfritt)
Vitlöksdipp
- 2 delar gräddfil
- 1 del creme fraiche
- 1-2 vitlöksklyftor
- lite honung
- blanda och smaka av med salt och peppar
Gör så här
1. Blanda ihop dippen och ställt kallt
2. Skala och skär sötpotatis likt pommes frites, typ 1 cm tjocka stavar.
3. Skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag. Torka dem torra med en handduk.
4. Lägg dem i en skål och blanda med 1 msk olja.
5. Dags att fritera: värm oljan till 180 grader i en kastrull eller fritös. Fritera sötpotatisen tills de fått fin färg, ca 5 minuter.
6. Lägg upp på en tallrik med hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
7. Lägg dem i en skål, strö över samt smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar innan servering. Servera direkt, efter några minuter mjuknar de men är goda ändå såklart. De håller sig alltså inte lika frasiga som pommes av potatis.
Lämna ett svar