Ljuvliga munkar med len vaniljkräm inuti (och lite utanpå) och pepprade med socker…mums!
Ingredienser (ca 25 munkar)
- 2 ½ tsk mortlade kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljpasta
- 3 äggulor
- ca 13 dl vetemjöl
- 2 krm salt
Martha Stewarts vaniljkräm
- 50 g socker
- 15 g majsstärkelse (maizena)
- 1 nypa salt
- 15 g smör
- 2 äggulor
- 2 ½ dl mjölk
- 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Munkar: se till att ha smör, mjölk och ägg rumsvarmt innan du börjar.
- Smula jästen i din assistent eller i en bunke.
- Tillsätt rumsvarm mjölk och rör om så att jästen löses upp.
- Mortla kardemumma och tillsätt tillsammans med socker, vaniljpasta, rumsvarmt smör och äggulor i mjölk/jäst-blandningen.
- Tillsätt hälften av mjölet och sedan salt.
- Fortsätt tillsätt mjöl lite åt gången och arbeta in det. Låt degen gå i ca 10 minuter i assistenten (lite mer tid om du kör för hand).
- Kavla ut degen till ca ½-1 cm tjock deg och stansa ut runda cirklar. Degen räcker till ca 25-28 munkar.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper under duk och låt jäsa ca 1 ½ – 2 timmar.
- Gör vaniljkrämen under tiden (se recept nedan).
- Hetta upp olja till fritering (ca 175-180 grader) och fritera munkarna ca 2 min på varje sida.
- Låt rinna av på hushållspapper innan du rullar dom i socker. Låt munkarna svalna innan du fyller dom med vaniljkrämen.
- Gör ett hål i munken och spritsa ned vaniljkräm.
Vaniljkräm
- Häll alla ingredienser i en kastrull (om du använder vaniljsocker vänta med att ha i det till senare).
- Värm kastrullen på medelvärme och rör om hela tiden tills det börjar koka.
- Låt sjuda ett par minuter – rör om hela tiden!
- Ta av från plattan och sila ned krämen i en bunke.
- Tillsätt vaniljsocker om du använder det.
- För över till en spritspåse eller kontaktplasta krämen med plastfolie i bunken. Ställ i kylen och låt svalna.
Receptet är lånat från @fredrikahartzell
Lämna ett svar