Fläskfiléspett med rostad potatis som serveras med grillade grönsaker och en fetaoströra – en grillfavorit!
Ingredienser (4 portioner)
Kött- och grönsaksspett
- 900 g fläskfilé
- 10-15 champinjoner
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- gul lök, 2 st delade i kvartar
- Bearnaisesås
Marinad
- ½ dl rapsolja
- ½ dl soja
- ½ dl rödvinsvinäger
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 2 msk honung
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- ½ tsk paprikapulver
- 1 krm chiliflakes
- salt
Rostad potatis
- 1 kg potatis, gärna fast
- 4 msk neutral olja
- 1 msk flingsalt
- färsk persilja (till garnering)
- ev. riven parmesan
Fetaostkräm
- 150 g fetaost (ett paket)
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl turkisk yoghurt (eller crème fraîche)
- salt och peppar
Gör så här
Fetaostkräm
Mosa fetaosten med en gaffel i en skål. Pressa i vitlök och rör ned yoghurten. Smaka av med salt och peppar och ställ i kylen till servering.
Marinad till köttet
Mixa samman ingredienserna till marinaden. Ställ svalt.
Rostad potatis
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka potatisen med skal i fem minuter. Låt rinna av och svalna.
- Dela potatisen i halvor och lägg upp dem på en plåt. Ringla över oljan och strö över flingsalt.
- Baka mitt i ugnen, medans du grillar, i ungefär 25-30 minuter eller tills de är gyllenbruna.
- Garnera med persilja och ev. lite riven parmesan.
Spett
- Tvätta paprikan och skär i lika stora delar anpassade för att trä upp på spett. Skär den gula löken i kvartar. Skölj och ta bort foten från champinjonerna.
- Trä upp paprika, lök och champinjoner på spett (jag grillar alltid kött och grönsaker på separata spett för att bättre anpassa grilltiden).
- Ansa köttet och skär i lagom stora bitar och trä upp på spett.
- Pensla på marinad och lägg spetten svalt tills de skall grillas. Spara gärna överbliven marinad för att pensla under grillningen.
Servera med sköna tillbehör!
Lämna ett svar