Ugnsstekt fläskfilé på en bädd av tunt skivad potatis. Serveras med ugnsbakade tomater och tryffelsmör. En klassisk festlig kötträtt som lagar sig själv i ugnen.
Ingredienser (4 portioner)
Potatis
- 1 kg potatis, fast sort
- salt
- 50 g smält smör
Filé
- 1 fläskfilé, ca 600 g
- salt, peppar
- 2 msk smör
Tryffelsmör
- 100 g mjukt smör
- 1 vitlöksklyfta
- 2 tsk finhackad tryffel
- 1 tsk finhackad färsk timjan
- salt, svartpeppar
Till servering
200 g små kvisttomater
Gör så här
- Börja med tryffelsmöret: se till att smöret har legat framme i rumstemperatur en bra stund. Mosa eller vispa samman mjukt smör, pressad vitlök, finhackad tryffel och timjan i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Lägg smöret på ett smörpapper och forma till en rulle. Linda in i papperet och lägg in i kylen för att stelna.
- Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg den i en stor ugnsfast form. Salta och blanda med smält smör. Ugnsstek potatisen i mitten av ugnen, tills den är mjuk och fått fin färg, cirka 30 minuter. Rör om en gång under tiden.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Putsa filén och bryn den runtom i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg över filén i en ugnsfast form. Lägg små kvisttomater i formen och tillaga i ugnen, cirka 20 minuter, eller tills köttet når en innertemperatur på 65 grader. Låt köttet vila 10 minuter.
- Skär köttet i drygt halvcentimetertjocka skivor och lägg dem lite omlott i en rad ovanpå potatisbädden. Skiva tryffelsmöret och lägg ovanpå filéskivorna. Sätt in fatet i ugnen och gratinera vid 225 grader, cirka 5 minuter. Servera med ugnsbakade tomater.
Lämna ett svar