En enkel men lyxig fiskgryta med härliga smaker. Grytan kan du bjuda på både till vardag, helg och lite festligare tillfällen.
Ingredienser (4 portioner)
- 2 medelstora gula lökar
- 2 morötter
- 3 msk tomatpuré
- 4 msk koncentrerad hummerfond
- 8 dl vatten
- 170 g kräftstjärtar i lag
- 250 g fryst (tinad) lax
- 250 g fryst (tinad) torsk
- 15 cocktailtomater
- 2 ½ dl vispgrädde
- 1 ½ tsk sambal oelek
- 1 kruka hackad dill
Till servering
- Aioli
- Lantbröd eller baguette
Gör så här
- Finhacka löken och grovriv morötterna.
- Fräs lök i olja i en het kastrull. Tillsätt morötter, tomatpuré, hummerfond och vatten. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
- Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil.
- Skär den tinade fisken i tärningar och lägg ned dem i kastrullen tillsammans med tomaterna.
- Låt sjuda i ytterligare 9-10 minuter under lock eller tills fisken är genomkokt.
- Rör försiktigt ned grädde, sambal oelek och dill (spara lite till garnering) och låt allt få ett uppkok.
- Ta bort kastrullen från plattan och vänd försiktigt ned kräftstjärtarna. Garnera med lite dill.
- Servera direkt med aioli och gott bröd.
Lämna ett svar