Skagenröra i små korgar av filodeg. Perfekt som drinktilltugg eller mingelrätt till dina gäster.
Ingredienser (10 st korgar)
Filodegskorgar
- 30 st filodegsark 8×8 cm (en korg motsvarar 3 små filodegsark som är 8×8 cm)
- 1 msk rapsolja
Skagenröra
- 350 g räkor, skalade
- ½ dl majonnäs (Hellmanns)
- 1 msk crème fraîche
- 1 msk finhackad rödlök
- ½ msk fin hackad dill
- några droppar citron
- nymalen svartpeppar
Dekoration
- dill
- citron
- Börja med filodegskorgarna: sätt ugnen på 180° varmluft.
- Ta fram en liten muffinsplåt (cupcake-plåt).
- Lägg ut filodegen och klipp fyrkanter som är 8 x 8 cm stora (arken ligger på varandra så klipp många samtidigt så sparar du tid).
- Mät upp oljan i en liten skål och ta fram en pensel.
- Pensla ett jättetunt lager olja på vardera ark och lägg omlott som en stjärna ovanpå varandra. 3 ark = en korg.
- Tryck ned arken försiktigt i muffinsformen så att det blir en liten skål.
- Sätt in i ugnen i ca 10-11 min tills de är gyllene och har blivit krispiga. Ta ut och låt svalna.
- Gör skagenröran: blanda samman räkorna med majonnäs, crème fraîche, finhackad rödlök och dill. Smaka av med nymalen svartpeppar och några droppar citronsaft. Ställ svalt till servering.
- Preparera filodegskorgarna med skagenröran precis innan de skall serveras, så bibehåller korgarna sin krispighet. Toppa med en dillkvist och en liten skiva citron.
Receptet är ”lånat” från Catharina König @matfashionistan
Lämna ett svar