Enchiladas är en mexikansk maträtt som tillagas i ugn. Här i en lite kryddigare variant med tortillasbröd som är fyllda med en het köttfärsröra som täcks med tomatsås och ost och som sedan gratineras i ugn. Smarrigt med en fräsch sallad till, och en klick gräddfil förstås. Texmex när den är som bäst!
Ingredienser (4 portioner)
- 8 st majstortilla medium
- 400 g köttfärs
- 1 påse tacokrydda
- 1 st gul lök
- 1 burk krossade tomater
- 3 msk tomatpuré
- 3 msk chilisås
- 1 tsk sambal oelek
- 1 köttbuljongtärning
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk soja
- 1 dl grädde
- 1 philadelphiaost
Sås:
- 3 dl vatten
- 1 st köttbuljongtärning
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl crème fraîche
- 1 ½ st vitlöksklyftor
- ½ tsk oregano
- 1 st chili burk grön
- salt och peppar
Gratinering:
- 2 dl riven ost
Gör så här
1. Skala löken och hacka den. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och bryn allt jämnt smuligt. Tillsätt tacokrydda, krossade tomater, tomatpuré, chilisås, sambal, smulad köttbuljongtärning, vitlök, soja, grädde och philadelphiaost. Låt det småputtra 8-10 minuter.
2 . Sätt ugnen på 200°. Lägg ut tortillabröden och fördela färsröran. Rulla samman bröden och lägg dem i smord eldfast form med skarven nedåt.
3. Häll vatten, buljongtärning och tomatpuré i en kastrull. Låt det koka upp. Rör ner crème fraiche, pressad vitlök, oregano och grön chili. Låt såsen koka upp på nytt och koka några minuter. Smaka av med salt, peppar och oregano.
4. Häll såsen över rullarna i ugnsformen. Se till att täcka alla rullar med sås, annars kan brödet bli bränt i ugnen. Strö ost över det hela. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
Lämna ett svar