Smörgåsarnas Rolls Royce. Mackornas macka. En riktig klassiker, här i en deluxe-variant med bechamelsås, lufttorkad skinka, dijonsenap och västerbottenost. Serveras med en krispig sallad med en dijonnaisedressing.
Ingredienser (4 st)
- 12-16 skivor lufttorkad skinka (typ Prosciutto Crudo)
- 8 skivor surdegsfranska
- 4 msk dijonsenap
- 4 dl bechamelsås
- 5 dl riven Västerbottenost (går också bra med comtéost eller salt gruyère)
- salt
- svartpeppar
Bechamelsås
- 5 dl mjölk
- 50 g smör
- 4 ½ msk vetemjöl
- salt
Sallad och vinägrett
- Krispig sallad (krispsallad eller romansallad)
- 1 msk dijonsenap
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 dl rapsolja
- ½ dl olivolja
Gör så här
- Sätt ugnen på 180°.
- Börja med sallad och vinägrett: Skala och finhacka schalottenlöken. Pressa vitlöksklyftan. Lägg schalottenlök och vitlök i en bunke tillsammans med vinäger och lite salt. Låt stå i 5 minuter.
- Tillsätt sedan dijonsenap och vispa i oljorna. Börja med rapsolja och sedan olivolja. Späd eventuellt med vatten om vinägretten blir för tjock.
- Strimla salladen. Blanda dressingen med salladen.
- Gör bechamelsåsen: smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under omrörning. När det blivit en ”geggig” röra, tillsätt mjölk under omrörning. Vispa hela tiden tills det tjocknar något. Smaka av med salt.
- Bred lite senap på fyra av brödskivorna. Lägg på lite av bechamelsåsen, var noga med att breda ut över hela brödet ända ut i kanterna.
- Lägg på 3 eller 4 skivor skinka ovanpå varje brödskiva som har senap och bechamel. Salta och peppra.
- Lägg på ett lager ost, ca 1 dl på varje brödskiva, spara lite till gratineringen.
- Bred på lite bechamelsås på de återstående fyra brödskivorna, lägg på dessa som lock med bechamelsåsen som insida.
- Lägg mackorna på en plåt med bakplåtspapper. Toppa sedan mackorna med senap, bechamelsås, salt och peppar samt riven ost.
- Gratinera i ugnen 15-20 minuter tills de fått fin färg.
Lämna ett svar