Citronmarängkaka ”No bake” med digestivebotten, en vackert luftig citronmousse och ett fluffigt marängtäcke.
Ingredienser (12 portioner)
Botten
- 400 g digestivekex, krossade
- 350 g smält smör
Lemoncurd/mousse
- 350 g socker
- 4 tsk majsstärkelse (majsmjöl)
- 1,6 dl citronsaft
- rivet skal från 1 citron
- 4 ägg
- 4 äggulor
- 150 g smör i kuber
- 0,75 dl vatten
- 4 tsk gelatinpulver
- 5 äggvitor
- 170 g socker
- 3,75 dl vispgrädde
Maräng
- 3 äggvitor
- 150 g strösocker
Gör så här
- Blanda socker och majsstärkelse i en kastrull på medelvärme. Häll gradvis i citronsaften, vispa hela tiden så att det löser upp majsstärkelsen. Tillsätt ägg, äggulor, smör och citronskal. Rör om på medelvärme tills blandningen tjocknar. Sila blandningen över en skål och ställ åt sidan för att svalna.
- Smula sönder digestivekexen i matberedaren, tillsätt smält smör tills det blir en fuktig kexblandning. Tryck ut blandningen i en springform med bakplåtspapper i botten. Tryck ut blandningen så att du får en förhöjning mot kanten. Använd gärna ett upp och nedvänt glas för jämna ut botten och trycka upp en högre ytterkant. Ställ in kylskåpet i ca en timme.
- Häll vattnet i en liten kastrull och strö över ytan jämnt med gelatinpulver. Låt det stå i 10 minuter så att gelatinet sväller.
- Värm lemoncurden försiktigt i en kastrull och värm gelatinblandningen i en annan kastrull. När gelatinet har lösts upp, vispa ned den i lemoncurden. Häll i en stor skål.
- Vispa grädden och ställ åt sidan.
- Sätt en värmebeständig skål över en försiktigt kokande kastrull med vatten. Lägg i äggvitor och vispa äggvitorna tills du får vita mjuka toppar. Tillsätt gradvis strösocker, lite i taget, under vispningen. Ta bort skålen från kastrullen och fortsätt vispa tills sockerkristallerna har lösts upp och du har en fast vit mousse.
- Blanda försiktigt ned äggviteblandningen, lite i taget, i lemoncurden. Blanda till sist ned den vispade grädden.
- Häll blandningen ovanpå digestivebotten i springformen. Ställ i kylskåpet över natten.
- Sätt en värmebeständig skål över en kastrull med försiktigt kokande vatten. Lägg i tre äggvitor i skålen och vispa äggvitorna. Tillsätt gradvis strösocker, lite i taget, under vispningen.
- Ta bort skålen från kastrullen och fortsätt vispa tills sockerkristallerna har lösts upp och du har en fast vit mousse med mjuka toppar.
- Ta bort kastrullen från värmen och vispa på en medelhög hastighet tills du har styva toppar och blandningen är tjock och blank
- Fördela marängen jämnt över toppen och bränn av med en gasbrännare.
Lämna ett svar