Kanelbullar i långpanna med frosting! Recept på saftiga kanelbullar ”american style” med smarrig cream cheese-frosting!
Ingredienser (12-14 stycken)
Deg
- 30 g jäst
- 2 dl mjölk
- 8 dl vetemjöl
- 1 ägg
- ½ tsk salt
- 1 msk malen kardemumma
- 100 g rumsvarmt smör
- ½ dl strösocker
- ½ dl farinsocker
Fyllning
- 1 ½ dl farinsocker
- 3 msk kanel
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 ägg (till pensling)
Frosting
- 60 g rumsvarmt smör
- 1 ¾ dl florsocker
- 150 g färskost
- ½ msk vaniljpulver
Gör så här
Deg
- Smula jästen i bunken till din hushållsmaskin (degblandare). Värm mjölken till ca 37 grader och slå över jästen och blanda.
- Lägg i övriga ingredienser förutom smöret. Kör degen långsamt med degkrok. När degen gått ihop ökar du tempot på maskinen och tillsätter lite smör i taget. Det är viktigt att smöret är rumsvarmt. När allt smör är iblandat kör degen i 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk och glansig.
- Lägg ut degen på ett mjölat bord eller bräda och täck med bakduk. Låt vila i 25-30 minuter. Smörj sidorna på en ugnsfast form (ca 30 x 20 cm). Täck botten med bakplåtspapper.
Utkavling och fyllning
- Rör ihop ingredienserna till fyllningen, kör med elvisp eller hushållsmaskinen med vinge.
- Kavla ut den jästa degen till en rektangel, ca 30 x 50 cm.
- Rulla från långsidan. Se till att det blir lite spänning. Dela degen i 12-14 bitar, vik in änden på degen under bullen, lägg bitarna i den ugnsfasta formen (tre rader med fyra i varje, gärna med lite mellanrum). Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, det tar närmare två timmar.
- Sätt ugnen på 180 grader. Pensla bullarna med vispat ägg. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg.
Frosting
- Vispa ihop smör, vaniljsocker och färskost med elvisp. Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till en fluffig frosting.
- Bred på lite frosting på varje bulle och låt svalna.
Lämna ett svar