Fyllig chokladkräm med karamelliserade chokladpopcorn! En fast chokladkräm som är mäktig! Använd mörk choklad (70 % eller 55 %) efter tycke och smak. Serveras med karamelliserade popcorn som också är lite salta – perfekt kombo! Du kan göra både chokladkräm och popcorn i förväg, men vänta med att lägga på popcornen tills du serverar.
Ingredienser (8-10 portioner)
Chokladkräm
- 3 dl vispgrädde
- 150 gram mörk choklad (55% eller 70%)
- 1 ½ dl kolasås (går bra med färdig)
- 2 msk starkt kaffe
- 200 gram färskost
Karamelliserade popcorn
- 5 dl popcorn
- 2 msk strösocker
- 1-2 msk smör
- 50 gram mörk choklad (55% eller 70%)
- 1 nypa salt
Gör så här
Chokladkräm
- Vispa grädden fluffig. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller kör den i mikron i omgångar om 15-20 sekunder.
- Blanda den smälta chokladen med kolasås, kaffe och färskost. Vänd sedan ner grädden med en slickepott. Skeda upp eller spritsa ut chokladkrämen på tallrikar eller i portionsglas.
Karamelliserade chokladpopcorn
- Hetta upp strösockret försiktigt i en stekpanna, rör inte runt för mycket. Var uppmärksam så att inte sockret bränns. När sockret har smält och fått en ljusbrun ton klickar du i smöret och låter det smälta med.
- Lägg sedan i popcornen i stekpannan och rör ordentligt med en träslev. Lägg ut popcornen på en bricka för att svalna.
- Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron i omgångar om 15-20 sekunder. Ringla över chokladen, salta och låt popcornen svalna och chokladen stelna.
Vid servering: toppa chokladkrämen med popcorn.
Lämna ett svar