Chicken Tikka Masala är en smakrik kycklinggryta med djupa och härliga smaker. Den mest berömda indiska kycklingrätten som inte ens är indisk… den uppfanns i Storbritannien där den är omåttligt populär. Med det här receptet får du till en härlig gryta som uppskattas både till vardag och fest. Vill du göra rätten vegetarisk kan du byta kycklingen mot paneer.
Ingredienser (4-5 portioner)
Kyckling/marinad
- 500-600 g kyckling
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 2 tsk garam masala
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- ½ tsk salt
- 1 tsk riven ingefära
Sås
- olja att steka i
- 2 msk smör
- 1 gul lök
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk riven ingefära
- 400 g krossade tomater
- 5 dl vispgrädde
- 1 tsk gurkmeja
- ½ tsk chilipulver
- 1 ½ tsk garam masala
- 1 tsk paprikapulver
- 2 msk brunt farinsocker
- salt (efter smak)
- 1 msk majstärkelse utspätt i ¼ dl vatten att reda såsen med
Servering
- ris
- koriander eller persilja att toppa med
- ev. Naan bröd
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Skär kycklingen i 2-3 cm bitar och blanda med marinaden. Låt stå i ett par timmar eller helst över natten.
- Värm olja i en panna och stek kycklingen i ca 3 min på varje sida. Lägg kycklingen i en täckt skål.
- Gör såsen: finhacka lök, riv ingefära och förbered vitlök så att den är klar att pressa i.
- Fräs gul lök i smör i 3-4 min. Tillsätt riven ingefära och pressad vitlök och stek i ytterligare 1 min. Tillsätt gurkmeja, garam masala, chilipulver och paprikapulver.
- Häll i krossade tomater och brunt farinsocker. Låt puttra på medelvärme i ca 15 min under omröring. Smaka av med salt.
- Tillsätt grädde och kyckling och låt puttra ytterligare i ca 8-10 min.
- Smaka av/balansera sälta, sötma och syra (lite citron t ex om du behöver mer beskhet).
- Garnera med persilja eller koriander.
Servera med ris och naan bröd
Lämna ett svar