Vem tackar nej till en bit cheesecake med citronsyrligt blåbärstäcke?
Ingredienser (12 portioner)
Topping
- 350 g tinade blåbär
- 1 dl färskpressad citronjuice
- 1 ¼ dl socker
Botten
- 200 g digestivekex
- 100 g smält smör
Fyllning
- 500 g mascarpone
- 5 dl crème fraiche
- 3 msk florsocker
- finrivet skal av 2 citroner
Gör så här
Topping
- Blanda blåbär, citronjuice och socker i en kastrull. Låt småkoka tills konsistensen börjar bli simmig, det tar ca 10-15 minuter. Rör då och då. Ta från värmen och låt svalna.
- Ställ i kylen och låt kallna.
Botten
- Mixa kexen till fina smulor i en matberedare eller i en mortel. Lägg smulorna i en bunke och rör ned det smälta smöret.
- Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en springform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Fyllning
- Vispa mascarpone och crème fraiche med en elvisp till en fast och slät blandning i en bunke. Rör ned florsocker, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt ev. mer florsocker.
- Bred fyllningen över smulbottnen och jämna till den med en slickepott. Täck sedan fyllningen med ett lager av blåbärsblandningen. Sila blåbärsblandningen för att bli av med lite vätska om den känns för lös.
- Låt kakan stå i kylen i minst 3 timmar.
Lämna ett svar