Saftiga och ljuvliga knyten med smak av kardemumma och….mycket blåbär!
Ingredienser (30-32 bullar)
Deg
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 ägg
- 13-14 dl vetemjöl
- 2 dl socker
- 1 tsk salt
- 2 tsk kardemumma
- 200 g rumsvarmt smör
Fyllning
- 1 dl socker
- 6 dl blåbär
- 2 tsk vatten
- 3 msk maizena
Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här
- Blanda blåbär, socker, maizena och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda någon minut tills fyllningen tjocknar. Ställ undan och låt svalna.
- Ljumma mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken tills jästen är upplöst. Tillsätt ägget.
- Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och kardemumma.
- Avsluta med att arbeta in det rumsvarma smöret. Arbeta degen med assistenten tills den släpper från bunkens kanter. Tillsätt lite mer mjöl om den är för kladdig.
- Täck degen med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°.
- Dela degen i två lika stora delar. Rulla varje del till en lång korv och dela i 16 bitar. Kavla ut varje bit till en rund platta. Lägg på ca 2 tsk blåbärsfyllning och vik upp kanterna mot mitten och nyp ihop.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck över och låt jäsa i 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter.
Lämna ett svar