Blåbär och lakrits är en ljuvlig kombo, här möts de två smakerna i en cheesecake!
Ingredienser (10-12 bitar)
Botten
- 300 g digestive
- 150 g smör
- 2 tsk lakritspulver
- ¼ tsk salt
Blåbärsfyllning
- 3 gelatinblad
- 125 g blåbär
- 2 dl socker
- 1 tsk citronsaft
- 250 g färskost
- 270 g crème fraiche
- 1 vaniljstång
- 1 krm salt
Garnering
- 75 g blåbär
Gör så här
- Krossa kexen fint, för hand eller i matberedaren. Smält smöret och rör ned i kexkrosset tillsammans med lakritspulver och salt. Lägg bakplåtspapper i en kvadratisk form, ca 23×23 cm. Pressa ut kexblandningen i ett jämnt lager. Tryck gärna med botten av ett glas så att det blir ett jämnt lager. Ställ svalt.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 10 minuter. Koka upp blåbär, ½ dl socker och citronsaft i en liten kastrull och låt puttra i 5 minuter. Mixa med stavmixer och pressa genom en finmaskig sil. Kläm vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blåbärsröran.
- Vispa färskost, crème fraiche, vaniljfrön, salt och resten av sockret till en slät kräm. Vänd ner blåbärsröran. Fördela den över kakbottnen och släta till ytan. Ställ i kylen i minst 6 timmar.
- Vid servering, skär i bitar och dekorera med blåbär.
Lämna ett svar