Klassisk maträtt som är en lyxigare variant av pyttipanna. Perfekt stekt oxfilé, gyllenbrun lök och frasigt smörstekt potatis är grundkomponenterna i Biff Rydberg, som smakmässigt når fulländning med senapskräm, persilja och rå äggula.
Ingredienser (4 portioner)
- 7-8 stora potatisar
- 600 g oxfilé
- 3 gula lökar
- ½ kruka persilja
- ca 5 msk smör
- ca 3 msk olja
- salt och vitpeppar
Senapskräm
- 2 msk senapspulver
- 2 ½ dl vispgrädde
- 3 msk strösocker
- 1 msk Dijonsenap
- 1-2 msk pepparrot på tub
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Till servering
- 4 äggulor
Gör så här
- Börja med senapskrämen: vispa grädden lätt och tillsätt sedan övriga ingredienser till senapskrämen. Vispa lite ytterligare, smaka av med salt och peppar och ställ svalt.
- Sätt ugnen på 75°C.
- Skala och skär potatisen i ca 1 ½-2 cm stora tärningar. Skölj potatisen i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Låt sedan potatisen rinna av ordentligt i ett durkslag.
- Skala och finhacka lökarna.
- Hacka persiljan fint.
- Stek potatisen i omgångar i smör och olja i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och mjuka inuti. Krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsform och håll varmt i ugnen.
- Stek löken i smör tills den är mjuk och börjar få färg. Krydda med salt och peppar. Lägg upp bredvid potatisen.
- Skär upp köttet i 2-3 cm stora tärningar. Oxfilébitarna ska vara lite större än potatistärningarna.
- Sätt värmen så att stekpannan blir ordentligt varm. Krydda köttbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i omgångar i smör och olja tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti. Köttet får aldrig ligga och koka i stekpannan, då kan köttet bli segt och smaklöst.
- Lägg upp på ett fat tillsammans med lök och potatis.
- Strö över persiljan.
- Servera med råa äggulor och senapskrämen.
Lämna ett svar