Det absolut bästa receptet på traditionell semla. Fluffiga och luftiga med en krämig fyllning av mandelmassa. Receptet innehåller en del moment men det är det värt – de blir såååå goda! Hemligheten är att göra en fördeg och att använda rätt mjöl.
Köp Manitoba Cream (den rosa förpackningen, se bild nedan). Och du…använd kardemummakärnor som du mortlar, inte färdigmalen kardemumma. Little fluffy clouds…
Ingredienser (ca 16 st)
Fördeg
- 2 ½ dl mjölk
- 300 g mjöl
- 25 g jäst
- 1 msk socker
Deg
- 200 g mjöl
- 1 ägg
- ½ tsk salt
- 1 msk mortlad kardemumma (kärnor)
- 100 g rumstempererat smör
- 1 dl socker
Mandelmassa
- 400 g mandelmassa
- 50 g hackad mandel
- ½ msk mortlad kardemumma (kärnor)
- 1 msk vaniljsocker
- 1 krm vaniljpulver
- 2 dl florsocker
- 1 nypa salt
- ca 1 dl mjölk
- inkråm från bullarna
Garnering
- vispgrädde (räkna ca ⅓ dl per semla)
- florsocker
Gör så här
Fördeg
- Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i bunken till köksassistenten och rör ut i lite av mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna till fördegen och låt assistenten arbeta med degkrok ca 10 minuter.
- Täck över med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.
Deg
- Måtta upp övriga ingredienser till degen och rör ner dem med fördegen. Kör i assistenten med degkrok ca 10 minuter och täck med plastfolie. Låt jäsa ca 2 timmar.
- Lägg upp degen och dela den i 16 bitar. Väg varje bit till 60 gram, en fördel om alla är lika stora med hänsyn till gräddningen. Forma bitarna runda och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader och grädda bullarna ca 8-9 minuter. De ska få en gyllene färg. Låt dem svalna och skär eller klipp sedan trekantiga lock och gröp ur lite av innanmätet (spar till mandelmassafyllningen).
Mandelmassafyllning
- Mixa mandelnötterna i matberedare och tillsätt resten av ingredienserna. Kör till en slät kräm och späd eventuellt med mer mjölk om den blir för tjock.
- Spritsa i mandelmassan i bullarna.
Vispa grädden (smaksätt med lite vaniljsocker) och spritsa grädden med en stor stjärntyll på varje bulle. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Enjoy your fluffy little clouds!
Lämna ett svar