Vill du göra frasfluffig pizza? Här är bästa receptet på egen deg…
Ingredienser (4 pizzor)
- 310 g Vetemjöl special
- 310 g Tipo 00 mjöl (gärna Ramlösa Kvarn, den gröna förpackningen)
- 400 g vatten (4 dl)
- 6 g jäst
- 20 g salt (helst Himalayasalt men funkar även med vanlig)
- 20 g olivolja (0,2 dl)
Gör så här
- Blanda mjöl och salt i en separat bunke
- Blanda vatten (37 grader) med jäst separat tills jästen upplösts
- Blanda jästblandningen med mjöl- och saltblandningen
- Tillsätt olivolja
- Knåda degen eller kör i assistent med degkrok i ca 10 minuter
- Täck över med bakduk i ca 30-60 minuter
- Ta upp degen och knåda igenom den. Låt sedan degen jäsa i ca 60 minuter innan du knådar igenom den på nytt. Ställ den i kylskåpet i ett dygn.
- Ta fram degen ca 3 timmar innan du ska använda den och forma till 4 lika stora bollar. Lägg dom i en mjölad plåt och låt sedan jäsa i rumstemperatur tills de dubblat i storlek. Då är det dags att baka ut degen.
Det bästa resultatet uppnås om du har pizzastål eller pizzasten.
Om du inte har sten eller stål: Kör ugnen på 230 grader över- / undervärme, alternativt ”pizzaläge” på nyare ugnar. Sätt in en upp-och-ned-vänd plåt mitt i ugnen. Låt plåten bli varm en stund. För in pizzan på den varma plåten med en pizzaspade, ta ut den när pizzan fått fin färg och fått knaprig botten och frasiga kanter.
[…] Här hittar du det bästa receptet på hemmagjord pizzadeg […]