Saftiga grillspett på kyckling och/eller fläsk i asiatisk marinad med smak av lime, ingefära och soja. Serveras med wasabikräm och grillade fetaostpaket.
Ingredienser (4 portioner)
- ca 900 g fläskfilé eller kycklingfilé (eller 450-500 g av varje om du vill göra både fläsk- och kycklingspett)
Marinad/pensling
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 bit ingefära, ca 2-4 cm, riven
- 2 lime, skal och saft
- 1 dl rapsolja
- 1 dl japansk soja
- 2 msk fisksås
- 2 msk ostronsås
Övrigt
- 3 msk farinsocker
- grillspett
Wasabikräm
- 2,5 dl crème fraiche
- 1 tsk wasabi från tub
- 1 tsk risvinäger
- 1 krm salt
Fetaostpaket
- 3 paket fetaost (grekisk)
- 3 msk hackad färsk timjan
- 3 tsk torkad oregano
- 1 nypa chiliflakes
- nymalen svartpeppar, efter smak
- olivolja
- folie, att stänga in osten med
Gör så här
Wasabikräm
- Blanda creme fraiche med wasabi, risvinäger och salt. Smaka av och ställ svalt.
Fetaostpaket
- Lägg en hel bit fetaost i mitten på ett folieark (större än osten så att du kan vika ihop till ett paket).
- Hacka över färsk timjan över osten, strö över torkad oregano, chiliflakes och svartpeppar. Ringla över olivolja.
- Vik ihop paketet och upprepa för så många paket du vill göra. Lägg åt sidan.
Marinad/pensling
- Pressa ner vitlöksklyftorna till marinaden i en skål. Riv ner ingefäran (efter att du ”skalat” den).
- Riv skalet fint på limefrukterna och pressa ner saften. Blanda ner olja, soja, fisksås och ostronsås.
OBS! Gör hela satsen marinad, men använd bara hälften till att marinera köttet. Den andra hälften sparar du till pensling under grillning.
Skär köttet i tärningar och lägg ner i hälften av marinaden. Låt marinera några timmar innan du trär upp köttbitarna på spett.
Grillning
- Grilla spetten under lock på indirekt värme. Vänd dem då och då och pensla dem med den halvan av marinad som du har kvar. Strö samtidigt på farinsocker på spetten så får du en fin karamelliserad yta.
- Grilla fetapaketen samtidigt, räcker med ca 5 minuter.
Servera spetten med wasabikräm och grillade fetaostpaket.
Allt kan förberedas innan och vänta i kylen tills det är dags att börja grilla. Tänk bara på att ta fram spetten i rumstemperatur ca 30-45 minuter innan du börjar grilla.
Andra tips på tillbehör
- Myntasås
- Grillad romansallad
- Potatisklyftor (gott tillsammans med wasabikrämen)
Lämna ett svar