Smulpaj med äpplen, kanel och kardemumma. Serveras med hemmagjord, rårörd vaniljsås.
Ingredienser (en paj)
Smuldeg
- 125 g kallt smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- ½ dl farinsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Äppelfyllning
- 3-4 äpplen (Granny Smith)
- ½ tsk mald kanel
- ½ tsk kardemummakärnor
- 2 tsk socker
Vaniljsås (8 portioner)
- 4 äggulor
- 4 msk strösocker
- 2 msk vaniljsocker
- 4 dl vispgrädde
Gör så här
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Nyp ihop smör, vetemjöl, havregryn, farin- och strösocker och vaniljsocker till en smuldeg.
- Skala äpplen, ta bort kärnhuset och skiva upp i tunnare skivor.
- Blanda äppelskivorna i en bunke med mortlad kardemumma, kanel och socker.
- Lägg hälften av smuldegen i botten av en pajform. Täck med äppelskivor på hela smuldegsbotten och lägg kvarvarande smuldeg ovanpå äpplena.
- Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
- Ta ut och låt svalna något och börja med vaniljsåsen:
- Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
- Vispa grädden ganska fast.
- Vänd ner äggvispet i grädden. Ställ svalt.
Lämna ett svar