En drömgod äppelkaka med kanel, kardemumma och citron som serveras med vaniljvisp!
Ingredienser (ca 8 portioner)
- 125 g smält smör (måste svalna)
- 1 citron (rivet skal)
- 1 ½ dl strösocker
- 2 ägg
- 2 ½ dl vetemjöl special
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ tsk bakpulver
- 2 msk kaffegrädde (eller mjölk)
Fyllning
- 2 äpplen, skalade och tunt skivade i halvmånar
- ½ dl farinsocker
- 1 ½ tsk mald kardemumma
- ½ tsk kanel
Tillbehör
- Vaniljvisp, uppvispad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 20 cm springform.
2. Smält smöret och låt det sedan svalna helt.
3. Blanda samman det svalnade smöret med socker och rivet citron skal (ej saft).
4. Rör i ett ägg i taget med handvisp.
5. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det i smeten. Rör till en slät smet och tillsätt sedan kaffegrädde eller mjölk.
6. Häll ner smeten i formen
7. Blanda samman farinsocker, kanel och malen kardemumma i en skål.
8. Vänd ned dom tunt skurna äppelskivorna så att alla sidor på skivorna blir täckta med farinsockerblandningen.
9. Sätt ner skiva för skiva i smeten.
10. När formen är fylld med äppelskivor sätt in i ugnen i 32-34 min.
11. Ta ut kakan och låt svalna något.
Sikta på lite florsocker och servera äppelkakan med fluffigt vispad vaniljvisp.
Lämna ett svar