Ljuvlig efterrätt med äppelkompott, krispig crumble och kardemummaglass…
Ingredienser (4-5 portioner)
Kardemummaglass
- 2 ½ dl vispgrädde
- 200 g kondenserad mjölk (en halv konservburk)
- 1 krm mortlade kardemummakärnor
Äppelkompott
- 3-4 äpplen, tärnade i mindre bitar
- ¾ dl vatten
- ½ citron, saften
- 3-4 msk socker
- 3 krm kanel
Crumble
- 50 g smör
- 4 msk socker
- 4 msk vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ krm salt
Gör så här
Börja med glassen då den ska stå i frysen i minst 6 timmar.
- Vispa grädden fluffig i en skål och vänd sedan i den kondenserade mjölken och kardemumman. Rör om ordentligt så allt blandas samman.
- Häll upp i en glasslåda eller liknande och sätt på locket, ställ in i frysen.
Äppelkompott
- Skala äpplena och skär ner i mindre bitar.
- Lägg ner i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna, låt puttra ihop på medelhög värme tills äpplena mjuknar något till en fin kompott.
- Ställ åt sidan när kompotten är klar.
Crumble
- Låt smöret vara framme en stund för att hålla rumstemperatur.
- Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa.
- Rosta i en teflonstekpanna på medelhög värme tills den blir gyllene (var försiktig så den inte bränns).
- Rör omkring i massan så den får en jämn och fin färg.
- När det ser ut som en smuldeg som varit i ugnen är den färdig. Ställ åt sidan för att svalna!
Servering
Om du har en stans (stålring) så går det lättare att få det fint. Lägg stansen på en tallrik och börja sedan med äppelkompott och sedan med krispig crumble. Ta bort stansen och toppa med en kula magisk kardemummaglass. Dekorera med citronmeliss.
Lämna ett svar